Karsten Dyhrberg Nielsen blir ny vd i Stim
2014.04.25
Karsten Dyhrberg Nielsen blir ny vd i Stim

Karsten Dyhrberg Nielsen tillträder som vd i upphovsrättsorganisationen Stim. Han efterträder Kenth Muldin, som avgick i februari i år. Dyhrberg Nielsen kommer närmast från rollen som vd i den nordiska rättighetsorganisationen NCB, Nordic Copyright Bureau. NCB förvaltar inspelningsrättigheter internationellt och ägs av Stim och dess motsvarigheter i Danmark, Finland och Norge. Dyhrberg Nielsen kom till NCB som vd 2008, och har sedan 2012 även varit vd för NMP, vilket står för Network of Music Partners och är ett dotterbolag till NCB och PRS for Music, Stims motsvarighet i Storbritannien.

– Jag har fått en fantastisk möjlighet att leda en organisation som står framför viktiga utmaningar, men som också har en unik position att möta dem. Även om det är tråkigt att lämna NCB efter sex intensiva år, känns det samtidigt väldigt roligt att få vidareutveckla en så pass etablerad och inflytelserik upphovsrättsorganisation som Stim. Jag är glad över förtroendet från Stims styrelse och ser fram mot att börja jobba i Stockholm, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.

– Karsten är en perfekt kandidat till jobbet. Med stor kännedom om rättighetsbranschen, ett brett internationellt nätverk och mångårig erfarenhet av ledarskap är han rätt person att fortsätta bygga ett modernt Stim med en central plats i dagens digitala, gränslösa musikekonomi. Vi ser fram emot att hälsa Karsten välkommen till Stockholm, säger Stims styrelseordförande Kjell-Åke Hamrén.

Musikförläggarnas styrelseordförande, Monica Ekmark, säger: Så som jag har lärt känna Karsten Dyhrberg Nielsen så ser jag ingen bättre lämpad att leda Stim genom de utmaningar som väntar. Vi på Musikförläggarna önskar Karsten lycka till och varmt välkommen till Stockholm.

Under de närmaste månaderna fortsätter Karsten Dyhrberg Nielsen att verka i sin tidigare befattning, medan styrelserna i NCB och NMP fattar beslut om hur man vill strukturera ledningen i respektive organisation. Dyhrberg Nielsen börjar enligt plan arbeta i Stimhuset på Hornsgatan i Stockholm i början av augusti. Till dess kvarstår Alfons Karabuda som tillförordnad vd.

Läs mer på Stims webb.